Hej,


Jag Jim Rosendahl startade 2011 denna verksamhet.

Till en början erbjöd jag hjälp med trädfällning och röjning till lantbrukare som behövde få bukt med igenväxning i odlingsrösen och liknande.

Efterhand blev kunderna även privatpersoner, vilka jag erbjöd en rad tjänster inom trädgård så som: trädfällning, röjning, stubbfräsning, jordfräsning samt löpande underhåll.

Det är en fröjd att detta arbete lever kvar än idag och vi har många nöjda kunder genom åren. Nu har vi även ett stort fokus på naturvård hos våra privata kunder.


Naturvården gör entré


Naturintresset har funnits sedan barnsben och jag har alltid varit nyfiken på att lära mig mer om arter och deras ekologi.

Med en praktisk naturvårdsutbildning (Natur och faunavård - Stöllet/Värmland) i ryggen kände jag mig redo att fläta in naturvård i firman.

Det har varit en spännande och givande resa att komma in på marknaden via offentliga upphandlingar genom länsstyrelser, samt genom att jag avlastat andra entreprenörer inom detta gebit.

Det är ett givande arbete där jag känner att vi gör en verklig insats för biologisk mångfald.


Nörd på mossa!


Vi brinner som sagt för det stora ämnet natur och bevarande av biologisk mångfald.

Något som jag själv fastnat lite extra för är bryologi (läran om mossor).

Vi har i Sverige ca 1060 olika arter av mossa, vilket gör att det är ett stort ämne att ta sig an.

Jag har hittat sätt att lära mig om olika arter mossa bl.a. genom böcker, artdatabanken.se, exkursioner i fält med kunniga lärare, mikroskopstudier och nyckling (artbestämning med hjälp av artnyckel) samt att jag ideellt arbetar med inventering av Skånes mossflora med en egen 25km2 ruta utanför Lönsboda i Skåne.

Inventeringen av Skånes mossflora är ett projekt som Lunds botaniska förening startat, där syftet är att bygga på kunskapsbanken om mossor i Skåne.

Inventeringen utförs noggrant och uppgifter om bl.a. växtplats, fertilitet (kapslar) sparas. En stor del av insamlade belägg (mossor) skickas till projektet i Lund, där de granskas och arkiveras.

Många arter mossa är idag starkt hotade av diverse mänsklig påverkan och det är upp till oss människor att lära oss och försöka förstå denna artgrupp för att kunna vidta åtgärder för bevarande.

Tilläggas bör att det finns mängder av arter i andra artgrupper som likaså är hotade!

Många åtgärder för bevarande har vi redan kunskap om, men det är oftast utförandet av dessa det sätts käppar i hjulet för, ofta av ekonomiska skäl.

Jag tänker att med ökad kunskap och med spridning av denna kunskap om våra arter och deras ekologi och behov så har vi en större möjlighet att på sikt kunna arbeta för bevarande av biologisk mångfald.


















Vår miljöpolicy


Viktigt för oss är att allt arbete sker med så liten påverkan på miljön som möjligt!


Några av våra åtgärder för att efterfölja detta är:


- Vi använder bil så lite som möjligt, exempelvis genom att övernatta i tält eller annat lämpligt boende nära arbetsplatsen.

- Vi använder alltid alkylatbensin (ex Aspen) i våra maskiner.

- Vi är alltid uppmärksamma på och noterar exempelvis eventuella invasiva arter, hotade arter eller annat som kan vara av intresse.



Kapacitet


Det mesta av arbetet är jag själv inblandad i och jag har hjälp av kunniga behovsanställda när det behövs.

Företaget är registrerat som arbetsgivare.


Övrigt


Företaget är godkänt för F-skatt.

Vi har gällande ansvarsförsäkringar.



 GPS underlättar vid inventering av mossor och andra arter.

 Splachnum ampullaceum / Komossa har ett synnerligen specifikt krav på växtplats, nämnligen på avföring från växtätare i fuktig miljö. Mossan har minskat i takt med att naturbete har minskat. Detta exemplar växer på älgspillning. 

Sphagnum jensenii / Piskvitmossa med sina vackra färger.

Detta exemplar har jag fotograferat i Dalarnas län.

Anastrophyllum hellerianum / Vedtrappmossa är en hotad art p.g.a brist på gamla skogar med mycket död ved.

Mossan är mycket liten (upp till 10mm hög) vilket gör att lupp kommer väl till pass vid artbestämning.

Jim Rosendahl

Grundare/ägare av JMR Natur